Nyomtatás
szerda, 22 július 2020 08:49

A Lovasakadémia története - 6. rész

A Lovas Akadémia gondolat felvetődése (1985)

„Valaha a lovasrendőröket és a többi szakembert a hadsereg képezte ki, óriási gyakorlati és elméleti tudást lehetett szerezni a katonaságnál. Időközben azonban az egész világon megszűnt a hadseregben a lovasság, a lósport viszont óriásit fejlődött. Magyarországon és Ausztriában is megoldatlan ma a magas szintű képzés. Az adottságok némiképp különbözőek, osztrák barátainknál több jó szakember dolgozik, nálunk viszont jobbak a tárgyi feltételek, tehát több a ló, a lovarda és híres méneseink vannak. Így összefoghatunk, kiegészíthetjük egymást. Kaposváron van fedett lovarda, van elég tanterem, számítógép, jó a lóállomány és középfokú edzőképzés is van. Ez fejleszthető, s osztrák segítséggel elérhető a cél, hogy sokféle szakembert képezzünk.” (dr. Hecker Walter nyilatkozata, Somogyi Néplap, 1986. január 20.)

A Lovas Akadémia megalakulásának körülményei

Előzetes megbeszélések eredményeképpen 1986 januárjában az osztrák és a magyar lovas szövetség vezetői találkozót tartottak Kaposváron, s arról döntöttek, hogy a mezőgazdasági főiskolán azévben működni kezd egy osztrák-magyar lovasakadémia, amely képes megoldani a két ország szakemberképzési gondjait. Ezt a határozatot azonban nem sikerült megvalósítani – az osztrák fél lemondta részvételét a megvalósításban. Ám ez sem tudta a Magyar Lovas Szövetséget és a Pannon Agrártudomány Egyetemet eltántorítani a Lovas Akadémia megalakításától. Fő szervezői Dr. Hecker Walter, Papócsi László a Magyar Lovas Szövetség elnöke, fő támogatója Dr. Horn Péter volt. Így került sor 1988-ban a Pannon Egyetem önálló intézeteként a Lovas Akadémia alapító okiratának aláírására. Tevékenysége fő céljául a lótenyésztés és lovassport szakembereinek képzését, továbbképzését jelölték ki. A Lovas Akadémia vezetésével Dr. Hecker Waltert bízták meg. Ekkor került az intézményhez Komjáthy György és Dr. Kurdi György szakállatorvos. A Lovas Akadémia együttműködő partnerei: MLSZ, TF Továbbképző Intézete, ÁISH, Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakközépiskola. 

A Lovas Akadémia tevékenységei, oktatási programja

A Lovas Akadémia célja: a lovassport minden ágában és minden szintjén olyan szakemberek képzése, akik kezdőtől a nemzetközi szintű versenyzőkig képesek lovasokat és lovakat oktatni, edzeni ill. kiképezni. Az edzőképzésen kívül cél a lótenyésztés és lovassport egyéb területein dolgozó szakemberek képzése és továbbképzése során a lovassport és lótenyésztés színvonalának és kultúrájának emelése.

A Lovas Akadémia feladatai:

  • belovagló szakemberek képzése,
  • segédedző, edző és szakedző képzés és továbbképzés,
  • egyéb funkcionáriusok képzése fakultáció keretében,
  • sportlótenyésztő szakemberek képzése az egyetemi karon fakultáció keretében,
  • kutatási tevékenység ellátása,
  • lótenyésztési szaktanácsadás, fedeztetés, szaporodásbiológiai vizsgálatok, termékenyítést, stb.,
  • szakirodalom fordítása, saját eredmények publikálása,
  • lovassportok versenyein való eredményes részvétel,
  • kurzusok, edzőtáborok szervezése, levezetése különböző szintű lovasok részére.

1989-ben a Móricz Zsigmond Szakközépiskolával együtt elindult a belovaglóképzés. A fiatal lovak alapkiképzésének elmaradása a magyar lovassport egyik alapproblémája. A belovaglók képzése, a fiatal lovak kiképzése dr. Reiner Klimke: A fiatal hátasló alapkiképzése c. könyvére épült. Az első évfolyamok oktatói, edzői Szarka Ferenc és Fehér Gábor voltak. A kezdetek után évről-évre nagyobb a jelentkezők létszámaránya erre a képzésre.

A két éves középfokú edzőképzés már 1973-től Kaposváron folyik. Eddig kb. 200 edző végzett. A segédedző – lovasoktató-képzés – amely egy éves levelező formájú- záró edzőtábora és záróvizsgája van a Lovas Akadémián.

Ezeken a tanfolyamokon megkövetelik az új, korszerű kiadványok és a régi magyar lovashagyományokat őrző kiadványok ismeretanyagát, másrészt korszerűsítették a vizsgarendszert. Nagyobb súly helyeződik a gyakorlati tudásra: díjlovaglás, díjugratás, futószárazás, edzésvezetés.

A lovasoktatóknak könnyűosztályú, az edzőknek középosztályú szinten kell a feladatokat a gyakorlatban bemutatni.

1992 decemberében Kövy András és Komjáthy György Németországban a lovaglótanári vizsgát eredményesen letették. Kövy András kidolgozta a lovasképzés új, továbbfejlesztett változatát. Ennek lényeges része, hogy a lovas szakedzőképzés szakmai része is a Lovas Akadémián valósuljon meg. Erre előreláthatólag 1986-tól kerülhet sor. Az edzők számítógépes nyilvántartása lehetővé teszi a rendszeres továbbképzésüket.

1993-ban Warendorfban a lovas szakemberképzésben való együttműködésre szerződés jött létre a Német Lovasszövetség, MLSZ és a Pannon Egyetem Lovas Akadémia között. Ennek értelmében a német fél támogatást ad tanfolyamok, továbbképzések szervezéséhez, segít szakirodalom, oktatási segédletek megszervezésében, segít a szakemberképzésben. A magyar fél támogatást nyújt a különböző talaj és terepviszonyok közötti edzések megtartására, segíti a német lovasok és hajtók tanfolyamokon való részvételét oktatók biztosításával. A kaposvári Lovas Akadémián kiadott nemzetközi edzői oklevelet 27 országban ismerik el. A Lovas Akadémián dolgozott és tanult 3 évig Szitai Melinda romániai magyar lány – igazolva ezzel az elképzelést a Lovas Akadémia híd szerepének kelet-nyugat közötti betöltéséről.

 

Dr Hecker Walter Christoph Hess Német Lovas Szövetség

Dr. Hecker Walter és Christoph Hess a Német Lovas Szövetség részéről

 

A lótenyésztésben és lovassportban dolgozó diplomás munkatársaink részére lótenyésztő szakmérnök tanfolyamot szerveztek.

Az első kétéves tanfolyam 1990-ben indult. A Lovas Akadémia nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a lehető legjobb nemzetközi szakemberek előadásait hallgathassák a tanfolyamain. Wolf Kröber – marketing, Dr. Johannes Erich Flade – etológia, edzőképzés, Werner Schockemöhle – küllemi bírálat, Jasper Nissen – tenyészértékbecslés, stb. Az oktatás részét képezi a legújabb oktatófilmek bemutatása is. A Lovas Akadémián végzett hallgatókat külföldi lovasiskolákba, edzőképző helyekre delegálják – igény szerint – hogy a gyakorlatban megismerjék a legújabb módszereket, ötleteket az idomítás, tartás, takarmányozás stb. köreiből.

A Lovas Akadémia szervezésében Némethy Bertalan két ízben tartott a magyar felnőtt és ifi válogatott keret lovasainak részvételével edzőinknek továbbképzést. A Pannon Agrártudományi Egyetem díszdoktorává avatta az oktatásban kifejtett tevékenységéért 1995-ben.

Gombolay Ferenc szintén az USA-ban élő magyar lovasedző is elősegítette a válogatott ugrókeret felkészítését színvonalas edzőtábor megtartásával.

1989-ben Dr. Hanfried Haring a szöuli olimpia német lovascsapatának felkészüléséről tartott előadást. Martin Plewa német military szövetségi kapitány, később Simone Richter tartottak military kurzust. Enno Georg és Marek Zalaski nemzetközi fogatbírói tanfolyamot vezettek. Wolfgang Niggli a FEI Díjlovagló Szakbizottság volt elnöke díjlovas edzők és díjlovas bírók részére tartott tanfolyamot.

Lovasgazda képzés indult 1992-ben és 1993-ban 2x1 hetes levelező képzés formájában Komjáthy György szervezésében.

1993 nyarától Rajz Katalin, 1994-től Kemény Zsuzsanna és Haál Gábor lovasedzés képezik Szarka Ferenc mellett, Kövy András vezetésével megújult oktatói gárdát. Mindannyian a Lovas Akadémián (ill. lovasiskolán) végzett lovasedzők, Kövy András, Léber József tanítványai.

 

(Forrás: Kemény Zsuzsanna - A Lovasakadémia első 25 éve, szakdolgozat)

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat